İstinaftan sonra karar kesinleşir mi?
Bu nedenle, ilk derece mahkemesinin işe iade talebini kabul veya reddeden kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulması halinde, Bölge Adliye Mahkemesi konuyu derhal inceleyerek dosya hakkında nihai kararını verecektir.
İstinaftan sonra dosya nereye gider?
Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay’ın iptal kararıyla bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.
İstinaftan red gelirse ne olur?
Temyiz esastan reddedilirse, bölge mahkemesi, yerel mahkemenin kararının doğru olduğuna ve kararda hukuka aykırılık bulunmadığına karar verir. Bu, ceza yargılamasının temyiz inceleme aşamasını sonlandırır.
İstinafta olan dosya ne zaman sonuçlanır?
Temyiz dosyası Yargıtay’da ne zaman tamamlanır? Yargıtay’a gönderilen dosyanın karar süresi ortalama olarak belirlenir. Yargıtay’da bir dosya yaklaşık 352 günde tamamlanabilmektedir. Bu süre Yargıtay Başsavcılığı tarafından 473 gün olarak hesaplanmıştır.
İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?
Bölge adliye mahkemesinin ceza davalarına ilişkin nihai kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi kıdemli Cumhuriyet savcısı tarafından itiraz edilebilir.
İstinaf mahkemesi kararı bozarsa ne olur?
İptal kararı, mahkemenin kararını iptal eder ve dosyayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.
İstinaftan sonra Yargıtay’a gider mi?
Elbette, itirazdan sonra itiraz hakkı vardır. Bu noktadan itibaren gerekli yasal yollara başvurmak için 15 günlük bir süre tanınır. Karar kesinleştikten sonra, kararın tebliğinden itibaren 15 günlük bir süre uygulanır.
İstinaf kaç yıl sürer?
Dava dosyalarının ve adli olayların az olduğu bazı bölgelerde, istinaf süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak dosya sayısının ve suç oranının fazla olduğu bölgelerde, istinaf karar süresinin bir ile iki yıl arasında değiştiği bilinmektedir.
İstinaftan döndü ne demek?
Bu sorulardan biri de “temyizde iade edildi” ifadesinin ne anlama geldiğidir. Genellikle sorulan “temyizde iade edildi” ifadesi, bir mahkemenin kararının daha yüksek bir mahkeme olan Temyiz Mahkemesi tarafından yapılan inceleme sonucunda değiştirildiğini veya bozulduğunu belirtir.
İstinaf onaylarsa ne olur?
Onay: İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararını onaylarsa, bu karar kesinleşir. Bu durumda boşanma kararının temyiz edildiği ve ilk mahkeme kararının uygulandığı gerçeği değişmez.
İstinaf edilen karar icraya konulur mu?
Buna göre, hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan itirazlar, ilk derece mahkemesinin kararının icra edilebilirliğini ortadan kaldırmaz. Başka bir deyişle, ilk derece mahkemesinin kararına karşı itirazda bulunulması, ilke olarak, kararın icrasının durdurulmasına yol açmaz.
5 yıl altı cezalar Yargıtay’a gider mi?
İstinaf mahkemelerinde verilen beş yıldan az hapis cezalarına karşı da Yargıtay’a başvuru yolu açıldı.
Dosyanın İstinaf’a gitmesi ne demek?
İstinaf mahkemeleri, ilk derece mahkemelerinin nihai kararlarını gözden geçirme yetkisine sahiptir. Başka bir deyişle, istinaf, ilk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz etmenin bir yoludur.
İstinafa giden dosya nasıl takip edilir?
Vatandaşların Temyiz Mahkemesi’ne sorduğu en yaygın sorulardan biri, dava dosyası keşif sürecinin nasıl işlediğidir. Davanın durumunu öğrenmenin birincil yolu e-devlet uygulamasıdır. E-devlete giriş yaptıktan sonra, mahkeme dosyası keşfine giden bağlantıları takip etmelisiniz.
İstinaf nasıl karar verir?
İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığını tespit ederse, kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder. Daha sonra ilk derece mahkemesini temsil eder ve dava dosyası üzerinde karar verir.
Bölge Adliye Mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Kesin olarak verilen karar ne zaman kesinleşir?
Kesin mahkeme tanımı nedir? Bir dava açma süresi dolduğunda, temyiz edilebilir karar kesinleşir. Temyiz edilebilir bir karara karşı temyiz başvurusunda bulunulduğunda ve uygun bulunduğunda ve bir dava açma süresi dolduğunda veya geri çekildiğinde veya reddedildiğinde, karar kesinleşir.
Karara çıkan dosya ne zaman kesinleşir?
Taraflardan biri karara olağan yasal süreçle itiraz ederse, karar ancak daha üst bir mahkeme karar verdiğinde kesinleşecektir. Sonuç olarak, karar ancak itiraz mümkün olmadığında kesinleşecektir. Karara itiraz etme süresi değişmekle birlikte genellikle 2 haftadır.
Karara çıkmış dosya İstinaf’a gider mi?
“Dava durumu karara bağlandı” ifadesi, nihai kararın verildiği anlamına gelir. Dava nihai karara ulaştıktan sonra, davalı veya davacı, temyiz veya itirazda bulunmak için bu süreler boyunca bekler. Temyiz ve itirazın devam ettiği davalarda bu yöntem kullanılmazsa, kesinleşir.